Different Types of Scholarships for High School/ College Students in West Bengal

Different Types of Scholarships for High School/ College Students in West Bengal, Scholarships for the Class of 2023. মাধ্যমিক এবং উচ্চমাধ্যমিক পাশ ছাত্র-ছাত্রীদের জন্য বিভিন্ন ধরনের স্কলারশিপের বিবরণ নিচে দেয়া হল। সরকারি বেসরকারি দুটিই আছে। নিজেদের নম্বর পার্সেন্টেজ এবং অন্যান্য ক্রাইটেরিয়া দেখে ফিলআপ করবে।

1. নবান্ন স্কলারশিপ (Nabanna Scholarship 2022)

Nabanna scholarship scheme is an initiative by the Government of West Bengal for the students who have passed the Madhyamik (Class 10) examination or Higher Secondary (Class 12) exam or any University Examination (UG / PG).

The students who are domiciled in West Bengal and fulfil all eligibility criteria can apply for this scholarship. The main objective of the Nabanna Scholarship is to provide financial assistance to the meritorious students of West Bengal every year under the Chief Minister’s Relief Fund.

Key HighlightsNabanna Scholarship 2022

ParticularsDetails
Name of the ScholarshipNabanna Scholarship 2022
Also Known asWest Bengal Chief Minister’s Relief Fund Scholarship
BeneficiariesStudents who are domiciles of West Bengal and have passed Class 10/12/UG/PG examinations
BenefitsINR 10,000 per year on current course
Application ProcessOffline
Application TimelineAvailable throughout the year

Eligibility Criteria : Nabanna Scholarship 2022

To apply for Nabanna scholarship, a student needs to fulfil the following eligibility requirements –  

  • The student should be a domicile of West Bengal.
  • The students must have passed the last examination from any recognized Board, Council of the University of West Bengal, and continuing their study from any recognized institution in West Bengal. 
  • The student must have scored 50% and above but less than 60% marks in aggregate in Madhyamik (Class 10) examination for +2 level.
  • The student must have scored 50% and above but less than 60% marks in Higher Secondary (Class 12) examination for undergraduate level.
  • The students should have scored 50% and above but less than 53% marks in Graduation for postgraduate level.
  • The annual income of a student’s family should not be more than INR 1,20,000.
  • The candidates must not be in receipt of any other government (central/state) scholarship or stipend for the same course or stage of study during the last year.

Application Process : Nabanna Scholarship 2022

The application process for Nabanna scholarship is offline. Students who want to apply for the scholarship scheme can follow the below-mentioned steps – 

  • Prepare an application on plain paper with all relevant details. 
  • Attach all the required documents with your application. 
  • Send the duly signed application with all the attested documents to – 

The Assistant Secretary,

Chief Minister’s Office,

‘Nabanna’

325, Sarat Chatterjee Road

Howrah – 711 102

List of Required Documents : Nabanna Scholarship 2022

While applying for the Nabanna Scholarship, the students must attach a set of documents in support of their application. These documents include –

  • Photocopy of tuition/admission fees book
  • Copies of mark sheets of all previously passed examinations 
  • Copies of rank card & allotment letter of selection committee (only for JEE or equivalent examination)
  • Copy of recommendation stating monthly family income of the student from MP/MLA to the Hon’ble Chief Minister 
  • Self bank account details (IFSC Code, Branch Code, Branch Name, Account Number, Bank Name) with photocopy of bank passbook.
  • Copy of monthly family income certificate from DM/ SDO/ BDO / Group-A Govt. Officer not below the rank of Joint B.D.O./ Deputy Commissioner of Corporation/ Executive Officer in case of Municipality
  • Self-declaration of the student regarding his/her present course of study mentioning year/semester and receipt of any scholarship/aid/assistance countersigned by the head of the present institution with seal.
  • Contact details with mobile number

Note: The photocopies of all the documents are required to be attested by a Group-A Government officer.

1. What is a Nabanna Scholarship?

Ans. Nabanna scholarship is an initiative by the Government of West Bengal for providing financial assistance every year to the students who have passed the Class 10/12 examinations or any University examination. Refer to the above article for more details.

2. How much grant is provided under Nabanna Scholarship scheme?

Ans. The Nabanna scholarship is provided by the West Bengal Chief Minister Relief Fund WBCMO. Students who have applied for the scholarship will get INR 10,000 per year for their current course.

3. How can I apply for the Nabanna Scholarship 2022?

Ans. If you fulfil the eligibility criteria for Nabanna Scholarship, you can easily apply for the scholarship offline. Prepare an application on plain paper, attach copies of required documents, and send it to the WBCMO office address by post.

2. স্বামী বিবেকানন্দ স্কলারশিপ – Swami Vivekananda Merit Cum Means Scholarship (SVMCM)

The meritorious students belonging to economically backward families in the State of West Bengal to pursue higher studies, the Government of West Bengal introduces this scheme of giving scholarships at different levels of higher studies, at educational institutions based in West Bengal. The Swami Vivekananda Merit Cum Means Scholarship Scheme has been thoroughly revamped in the year 2016 to cover more number of students as well as to enhance the scholarship amounts significantly.

DIRECTORATECOURSEEligibility CriteriaSCHOLARSHIP RATE PER MONTH (RS.)
DPIUG (ARTS)At least 60% marks in Last Qualifying Exam1000/-
UG(COMMERCE)At least 60% marks in Last Qualifying Exam1000/-
UG (SCIENCE)At least 60% marks in Last Qualifying Exam1500/-
UG (OTHER PROFESSIONAL COURSES, UGC APPROVED)At least 60% marks in Last Qualifying Exam1500/-
PG (ARTS)At least 53% marks for SVMCM and 45% for Kanyashree(K3 applicants in Last Qualifying Exam2000/-
PG (COMMERCE)At least 53% marks for SVMCM and 45% for Kanyashree(K3 applicants in Last Qualifying Exam2000/-
PG (SCIENCE)At least 53% marks for SVMCM and 45% for Kanyashree(K3 applicants in Last Qualifying Exam2500/-
PG (OTHER PROFESSIONAL COURSES, UGC APPROVED)At least 53% marks in Last Qualifying Exam2500/-
NON NET M.PHIL./NON NET PH.D.Date of Enrolment/Date of Registration not before 01.04.20175000/- / 8000/- Respectively
DSEHSAt least 60% marks in Last Qualifying Exam1000/-
DTEUG (ENGG.), PG (ENGG.) AND OTHER PROFESSIONAL COURSES (AICTE APPROVED)UG: 1. 60% 2. 60% in Diploma Course from WBSCT&VE&SD for lateral entry scheme. PG: 55% in Graduation from any State University/AICTE approved institute institute in West Bengal5000/-
DTE&TPOLYTECHNIC (DIPLOMA COURSES)At least 60% marks in Last Qualifying Exam1500/-
DMEUG (MEDICAL-DEGREE) AND DIPLOMA COURSESAt least 60% marks in Last Qualifying Exam5000/- AND 1500/- RESPECTIVELY

Sanction Procedures

Candidates for different categories will submit their applications online in the scholarship portal and applications i.r.o scholarship cases would be arranged in descending order (on the basis of marks obtained in the qualifying examination apart from income/means criteria), and scholarship would be sanctioned as per the availability of fund and strictly on the basis of the merit list. fund may be transferred to the beneficiaries account if the documents are in order.

For failed transaction of scholarship money, the last date of correction at respective Directorate end is 30th June of each year for the previous financial year failed transaction as per IFMS norms.

1. What are the criteria to apply for SVMCM scholarship?


Ans.  >Yearly family income not more than Rs. 2,50,000 (Income criteria is not applicable for K3)
 >Must be a domicile of West Bengal
 >secured at least 75% marks in the last qualifying examination with no year gap (For School and Under Graduate applicants)
> secured at least 53% marks in Honours subjects at the Graduation level in General Education and Graduation level and at least 55% marks in Engineering courses with no year gap (For PG applicants)
 >secured at least 45% marks at Graduation level in Science/Arts/Commerce stream with no year gap and valid K2 id. (For K3 applicants)

2. Why am I not able to apply for Renewal application process though I have valid SVMCM Applicant Id and Password?


Ans. Only the sanctioned applicants of previous year are eligible to apply for Renewal.

3. Where to apply renewal application of minority candidates from?

Ans. Minority students may apply from https://www.wbmdfcscholarship.co.in/

4. How to retrieve the forgotten Applicant Id/Password?


Ans. Link to retrieve Forgot Applicant Id or Password is given on the login pop up.

5. Why am I getting the message, “Sorry! Invalid Last Exam Roll No. entered” at the time of registration?


Ans. If a candidate with qualifying exam board is either WBBSE or WBCHSE or WBSCT&VE&SD (for Lateral) enters wrong roll no. for last qualifying examination or the roll no in wrong format, only then shows the aforementioned alert.

6. Why am I getting the message, “Applicant name not matched with Board Data. Please enter name as per entered in board data.” at the time of registration?

Ans. If an applicant with qualifying exam board is either WBBSE or WBCHSE or WBSCT&VE&SD (for Lateral) enters his/her name which does not match with board data, only then shows the aforementioned alert.

7. Why am I getting the message, “Please enter valid password using password policy” at the time of registration?

Ans. Applicant must follow the password policy while entering the password.
Password Policy:
 >Password must contain an uppercase alphabet
 >Password must contain a lowercase alphabet
 >Password must contain a numeric character
 >Password must contain a special character (@#$^*_)
 >Password must be of at least 8 characters.

8. Why am I getting the message “Sorry! Kanyashree authentication fails. Please enter valid data.” at the time of K3 registration?

Ans. If any of the entered details (Kanyashree(K2) Id/DOB/Name/Father’s Name/Mother’s Name) does not match with Kanyashree (K2) database only then the above-mentioned alert is shown.

9. What is the file format and size to maintain while uploading the photo and signature?

Ans. Photo and signature should be in JPG/JPEG format and size should be in between 20-50KB and 10-20KB respectively.

3. SC, ST, OBC স্কলারশিপ (OASIS)

4. মেরিটকাম মেন্স স্কলারশিপ (সংখ্যালঘুদের জন্য)

5. কন্যাশ্রী প্রকল্প

6. পারম্পরিক স্কলারশিপ

7. অনন্ত মেরিট স্কলারশিপ

8. GP বিড়লা স্কলারশিপ

9. প্রিয়ংবদা বিড়লা স্কলারশিপ

10. জগদীশচন্দ্র বোস স্কলারশিপ

11. আলো স্কলারশিপ

12. সীতারাম জিন্দাল স্কলারশিপ

13. KC মাহীন্দ্রা স্কলারশিপ

14. FAEA স্কলারশিপ

15. Kind Circle স্কলারশিপ

16. Kind Scholarship for Young Women

17. HDFC ব্যাঙ্ক ECSS স্কলারশিপ

18. Sahu Jain Trust Scholarship

19. Indian Oil Sports Scholarship

20. Fair & Lovely স্কলারশিপ

21. মৌলানা আজাদ ন্যাশনাল স্কলারশিপ

22. এই সময় আত্মদীপ ইয়ং স্কলারশিপ

23. বিদ্যাসারথি MPCL Scholarship

24. Indusland Bank Scholarship

25. এশিয়া হার্ট ফাউন্ডেশন স্কলারশিপ

26. গৌরব ফাউন্ডেশন স্কলারশিপ

27. GOOGLE Scholarship

28. Loreal Foundation Scholarship

29. স্বামী দয়ানন্দ মেরিটকাম মেন্স স্কলারশিপ

30. National Scholarship Portal

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *