Coal India Limited (CIL) Recruitment 2022 – Apply Online for 1050 Management Trainee Post

Coal India Limited (CIL) Recruitment 2022 notification regarding filling of Management Trainee Job Vacancies. The PSU organization invites online application from eligible candidates having B.Tech, B.Sc qualifications. These 1050 Management Trainee Post are in Coal India, Across India.

The job applications for Coal India Jobs 2022 will be accepted online on or before 22 Jul 2022.

Total Vacancies: 1050

Vacancy Details – Coal India Recruitment 2022

Name of PostNo. of Post
Mining699
Civil160
Electronics & Telecommunication124
System and EDP67
Total1050

Important Dates – Coal India Recruitment 2022

Starting Date to Apply Online21 Jun 2022
Closing Date to Apply Online22 Jul 2022

Application Fee – Coal India Recruitment 2022

Gen/ OBC₹ 1180
SC/ ST/ Ex-ServicemenNil

Pay the Examination Fee through Debit Card, Credit Card, Net Banking.

Age Limit – Coal India Limited (CIL) Recruitment 2022

For Gen/ UR Candidates30 Years as on 31-May-2022  
Relaxation ( in Upper age limit )05 years for SC/ST candidates
03 years for OBC candidates
10 years for PWD candidates

Job Location – Coal India Recruitment 2022

Coal India Limited (CIL), anywhere in Subsidiary companies especially in Coalfield areas.

Qualification – Coal India Recruitment 2022

BE/ B.Tech/ B.Sc (Engg.) in relevant branch of Engineering with minimum 60% marks.

Compensation – Coal India Limited (CIL) Recruitment 2022

₹. 50,000 – 1,60,000

Coal India Recruitment 2022 : Selection Process

The selection will be on the basis of Online Test, Medical Exam & Interview. 

Coal India Recruitment 2022 : How to Apply?

Read the detailed notification pdf attached below before Apply Online. If you are interested and found yourself eligible for Management Trainee, click on the apply online link given below.

Then, find the appropriate option and fill up the form. You can apply online from 21 Jun 2022 to 22 Jul 2022.

Click Here Advt. Details

Click Here Apply Online

Coal India Official Website: www.coalindia.in

Detailed Advertisement for Recruitment of Management Trainees through Computer Based Test (CBT) – 2022    
Prescribed Certificate Format (SC / ST / OBC-NCL / PwD / Scribe / EWS)

All candidates are advised to note the following information for timely assistance during the online application period:

In case of any problems faced by the candidates in filling up the online application they may refer the “Help Desk Option” available in the individual login portal. For queries other than the online application form candidates may write to Email Id: [email protected] only.

Q1. What are the products of CIL ?

Ans: CIL Produces :
Coking Coal.
Semi coking coal.
Non Coking Coal.
Beneficiated coal.
Cil Coke / LTC Coke.
Coal Fines/ Coke Fines.
Tar/ Heavy Oil/ Light Oil/ Soft Pitch.

Q2. Which are the customer segments serviced by CIL?

Ans: Customer segments serviced by CIL are as under :
Power( Power utilities including IPPs)
Power(Captive)
Defence
Railways
Fertilizer
Steel including Sponge Iron & Pig iron manufactures and other metallurgical industries who use coal/coke for their own end use
Cement
Aluminium Ind
Paper Ind
Central PSUs for consumption and use (as distinguished from trading)
Export
Glass/ Ceramic/ Pottery
Chemical
Engineering/ Rolling Mills
State nominated agency
Traders, etc.

Q3. What is FSA?

Ans: FSA stands for Fuel supply Agreement. As per new Coal Distribution Policy(NCDP) Coal supplies are governed by Legally enforceable agreements between the seller (coal companies) and the consumer under specific terms and conditions. Various model FSAs for different categories of consumer have been placed in the website.

Q4. What is LOA?

Ans: LOA stands for Letter of Assurances. It is issued to new consumers on being approved by the appropriate authority, based on recommendation of a committee constituted Specific terms & conditions of the LOA to be complied with within a stipulated time period for being eligible to enter into FSA for commencing coal supply.

Q5. How a customer will purchase coal?

Ans: Customers can be classified into 3 types. Types of customers vis a vis procedure to be followed for purchase of coal is as under

Nature of customer
Procedure of purchase of coal
Power Utilities including Independent Power Producers (IPPs) and Captive Power Plants ( CPPs), cement and sponge iron including Steel,
Supply of coal through legally enforceable Fuel Supply agreements (FSA). New consumer will have to approach existing Standing Linkage Committee(LT) under Ministry of Coal for recommendation for issue of Letter of Assurances(LOA) by Coal companies as per provision of NCDP (NEW COAL DISTRIBUTION POLICY) and recommendation of Administrative Ministry . LOA is issued on furnishing Commitment Guarantee(CG) followed by execution of FSA on fulfillment of LOA conditions in the stipulated period of time.
Fertilizer
Coal will be supplied by coal companies through FSA.
Defense
As per government order.
Customers belonging to sectors other than what has been mentioned above (requiring coal beyond 4200 MTPA)
Customers to get coal under FSA through Letter of Assurance (LOA) route as per laid down procedure.
Customers having requirement of coal less than and upto 4200 MTPA
Such consumers may buy coal from the state nominated agencies. Such nominated agencies get coal through FSA with the coal supplying companies.
Trader
Coal can be purchased only through Spot EAuction- Scheme

Q6. What are the benefits of E Auction ?

Ans: The benefits are briefly stated as under :
Total transparency in coal marketing.
Equal treatment to all the categories of customers without any discrimination.
Buyers getting coal of their choice in respect of source, grade, size/mode.
Buyers can purchase coal from anywhere in the country.
New consumers, snapped consumers and consumers seeking additional coal over & above their FSA quantity could buy coal under this scheme.
Tendency of diverting coal to secondary market at a premium is greatly reduced, if not fully eliminated.
No quota/linkage/sponsorship needed for purchase of coal.
Option for depositing money for registration/EMD on-line.

 Q7. Where a customer will get E Auction Schedule

Ans: A customer can get E Auction schedule from respective WEBSITES of Coal Companies or portal of MSTC and mJunction.

Q8. I am small industrial consumer. I want to buy coal. For self consumption . How do I get coal ?

Ans: If requirement is less than 4200 tonne per annum, you can procure coal from agency nominated by your states at a price not exceeding 105% of base price at which coal was purchased by the agency from linked coal companies. Coal also can be procured from spot e auction with a minimum bidding quantity of 50 tonne.

Q9. How could I get coal for industrial requirement ?

Ans: New Coal Distribution Policy(NCDP) of Gov’t of India specifies the policy for distribution of Coal. Depending upon the category of the consumer and requirement of Coal, the policy provides for appropriate procedure for obtaining Coal.

Q10. How much coal is distributed through e-auction ?

Ans: 10% of annual production of CIL is marked for e-auction.

Q11. Who are eligible to participate in e-auction ?

Ans: Any buyer can participate in spot e-auction and only actual consumer can participate in forward e-auction.

Q12. What is the procedure for participation in e-auction ?

Ans: The procedure for participation in e-auction is specified in the scheme for spot e-auction and scheme for forward e-auction.

Q13. Who are your service provider for conducting e-auctions ?

Ans: MSTC and mjunction. The web sites are www.mstcindia.com, and www.coaljunction.in respectively.

Q14. What are the mailing address of MSTC and mjunction ?

Ans: MSTC Limited
225C AJC Bose Road
Kolkata-700 020
Web site-www.mstcindia.com
Tel ph no-(033)2287-0568/7577/9627
Fax no-(033) 2290-4294/5637


mjunction Services Limited
TATA Centre
43 Jawahar Lal Nehuru Road
Kolkata-700 071
Web site:- www.coaljunction.in
Toll Free no-180041920001
Fax no-(033)66106297

Q15. What is UHV of Coal ?

Ans: UHV stands for useful heat value of coal. which is calculated by the empirical formula as below :
UHV = 8900-138(ash%+Moisture%) in Kilo Calories/Kilogram.
In the case of coal having moisture less than 2 per cent and volatile content (VM)less than 19 per cent the useful heat value shall be the value arrived at as above reduced by 150 kilocalories per kilogram for each one percent reduction in volatile content(VM) below 19 percent and fraction pro-rata.

Q16. What is Long Flame Coal ?

Ans: The Long Flame is a characteristic of coal which depends upon the volatile matter present in the coal. Range of Gross CV and dried moisture are two other factors which determine the long flame characteristics of coal. Following parameters are as laid down in IS 770-1964, general classification of coal(revised).

Group
Volatile%
(on unit coal basis)
Gross C.V.in
K.Cal/Kg
(on unit Coal )
Air dried Moisture%
at 60% RH & 40®C(On
Mineral Free coal Basis)
B4
B5
over 32
over 32
8060 to 8440
7500 to 8060
3 to 7
7 to 14

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *